Conditional Sentence Exercise & Practice with Explanation

1. Water boils ______ you heat it to 100 degree Centigrade.
Correct Answer: if
Explanation: Zero Conditional (If + present simple + present simple) is used for Universal Truth / Scientific Truth or Habitual Truth.
2. If he wants to play the violin, I _______ the piano for him.
Correct Answer: shall play
Explanation: This is an example of 1 st Conditional ( If + Present + Future).
3. If I had much money, I ______.
Correct Answer: would help the distressed people
Explanation: As per rules of 2 nd conditional: If + Past Indefinite (1 st clause), + Subject + would /could + present form of verb + Object (2 nd clause).
4. “If the driver had been more careful, the accident _________ occurred.
Correct Answer: might not have
Explanation: Third Conditional: If + Past Perfect form of verb + would/could/might + Past Participle form of verb
5. Had I known in advance, I ______ enough money.
Correct Answer: would have taken
Explanation: Had + sub+ past participle form of verb + sub+ would have/ could have/ might have + past participle form of verb
6. If I had known you were coming, ________.
Correct Answer: I would have gone to the station
Explanation: Third Conditional: If + Past Perfect form of verb + would have/ could have / might have + Past Participle form of verb
7. He ______ to see us if he had been able to.
Correct Answer: would have come
Explanation: Sub + would have/could have / might have + past participle form of verb+ if + sub + past perfect
8. Had I been a king, I _________.
Correct Answer: would have helped the poor
Explanation: Had + sub+ past participle form of verb + sub+ would have/ could have/ might have + past participle form of verb
9. Choose the correct sentence:
Correct Answer: If he works hard, he will succeed.
Explanation: Structure of 1 st Conditional: If + Present tense + Future Indefinite Tense
10. If I had a typewriter, ______.
Correct Answer: I would type myself
Explanation: 2 nd conditional: If + Past Indefinite (1 st clause), + Subject + would /could + present form of verb + Object (2 nd clause).
11. Had I the wings of a bird, _________
Correct Answer: I could fly in the sky.
Explanation: 2 nd Conditional: Had + subject + object + could/would/might + present form of verb
12. I we had a boat, we ________ the river.
Correct Answer: would cross
Explanation: Rules for 2 nd conditional: If + Past Indefinite (1 st clause), + Subject + would /could + present form of verb + Object (2 nd clause)
13. If she ______ her identity card, she ______ in trouble.
Correct Answer: loses, will be
Explanation: 1 st Conditional: If + Present tense + Future Indefinite Tense
14. Choose the correct sentence:
Correct Answer: If I find a bag in the street, I take it to the police.
Explanation: Zero Conditional (If + present simple + present simple) is used for Universal Truth / Scientific Truth or Habitual Truth.
15. What would have happened if _____?
Correct Answer: the bridge had been broken
Explanation: 3 rd Conditional (Question) : Relative Pronouns + would/might/could have + Past participle form of verb + if + sub + Past Perfect Tense
16. Choose the correct sentence:
Correct Answer: If I had a camera, I would take some photographs.
Explanation: If I had a camera, I would take some photographs.
17. You might have had a windfall _____________.
Correct Answer: if you had had an opportunity
Explanation: Structure for 3 rd Conditional: Sub + would have/could have / might have + past participle form of verb+ if + sub + past perfect tense
18. If you had seen the accident, you _________ so fast now.
Correct Answer: won’t be driving
Explanation: According to the meaning of the sentence, 3 rd Conditional rules will not be applied. Rather simple future tense will be used for the future possibility of the sentence.
19. If you don’t want to miss the train, you ________ finish your tea soon.
Correct Answer: had better
Explanation: For future suggestion: If + any tense + had better + present form of verb
20. __________ more help, I could call my neighbor.
Correct Answer: Should I need
Explanation: For very minimal amount of possibility, Should I need = If I should need structure is used.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.