Number Exercise & Practice with Explanation

1. Which of the following words is in singular form?
Correct Answer: radius
Explanation: Radius is a singular word; the plural form of the word is radii. Singular form of the other words: formula, agendum, oasis.
2. Which of the following words is not plural?
Correct Answer: news
Explanation: Of the given words, feet is the plural form of foot; lice is for louse; and men is for man. Only news is an uncountable singular word.
3. The plural form of ‘Apex’ is_________.
Correct Answer: apexes
Explanation: According to the rules of Number, if a singular number word ends with s, sh, ss, ch, x, or s, there will need es to make it plural.
4. What is the plural form of ‘Magus’?
Correct Answer: Magi
Explanation: Magus is a singular word which means ‘a priest’. The plural form of the word is Magi.
5. What is the plural number of ‘spectrum’?
Correct Answer: Spectra
Explanation: The plural form of spectrum is spectra which means ‘a band of colors’.
6. Which one is in singular number?
Correct Answer: Index
Explanation: Of the given options, criteria is plural form of criterion; data is for datum; and index is singular for of indices.
7. Which of the following is a singular noun?
Correct Answer: Premium
Explanation: Syllabi (pl.) – syllabus (sing.); phenomena (pl.) – phenomenon (sing.); premium (singular) – premia (pl.); media (pl.) – medium (sing.)
8. What is the plural form of ‘Furniture’?
Correct Answer: Furniture
Explanation: Furniture is an uncountable noun, so it doesn’t have any other plural forms.
9. The _________ of the office will be sold.
Correct Answer: equipment
Explanation: All of these are examples of uncountable nouns. As rules of noun, an uncountable noun can’t make plural with ‘s’ or ‘es’.
10. Which one is plural number?
Correct Answer: five’s
Explanation: Before number, symbol or letter, apostrophe (’s) is used to make it plural.
11. Which one of the nouns has no singular form?
Correct Answer: measles
Explanation: There are some words which are always plural. Such as: alms, amends, ashes, bowels, fetters, measles, fetters, numps, savings, scissors, spectacles, surroundings.
12. The plural form of ‘alphabet’ is_________.
Correct Answer: none
Explanation: There are some nouns which are always singular. Such as- abuse, advice, alphabet, bread, information, knowledge, poetry, offspring, etc.
13. The plural form of ‘Bureau’________.
Correct Answer: Bureaux
Explanation: If there is ‘u’ at the end of a singular number, there needs ‘x’ or ‘s’ to add at the end of the word to make it plural.
14. Which of the following words is in singular form?
Correct Answer: Medium
Explanation: Words that end with ‘um’ are generally in singular form.
15. Which one is plural form of the word ‘mouse’?
Correct Answer: Mice
Explanation: The correct plural form of mouse is mice.
16. The plural form of ‘dwarf’ is ______?
Correct Answer: Dwarfs
Explanation: If there is if, ief, eef, oof or rf at the end of noun, there will only be added ‘s’ with the word to make it plural.
17. If there is if, ief, eef, oof or rf at the end of noun, there will only be added ‘s’ with the word to make it plural.
Correct Answer: Politics
Explanation: There are few words which look like plural but singular: ethics, gallows, innings, mathematics, news, physics, politics, etc.
18. All of the people at the AAME conference are__________.
Correct Answer: Mathematics teachers
Explanation: There are few words which look like plural but singular: ethics, gallows, innings, mathematics, news, physics, politics, etc.
19. Which one is the plural number?
Correct Answer: Oxen
Explanation: Oxen is plural form of ox.
20. The plural form of the word ‘Deer’ is_________.
Correct Answer: Deer
Explanation: Both plural and singular form of the word ‘Deer’ is deer.
21. Which one of the following is a plural?
Correct Answer: crises
Explanation: Crises is the plural form of the word ‘Crisis’.
22. Identify the word that can be used as both singular and plural:
Correct Answer: fish
Explanation:
23. Which of the following words is in singular form?
Correct Answer: basis
Explanation: Syllabi is the plural form of Syllabus; Formula is of Formulae; Media is of Medium; but Basis is the singular form of Bases
24. Which one is singular?
Correct Answer: innings
Explanation: Innings is the only singular form here.
25. What is the plural form of the word “Seraph”?
Correct Answer: Seraphim
Explanation:
26. Which of the following is in plural form?
Correct Answer: Banditti
Explanation: Banditti is the plural form of the singular word Bandit.
27. In order to improve farming methods, we need________.
Correct Answer: machinery
Explanation: Machinery is an uncountable noun, so ‘s’ or ‘es’ can’t be added to make it plural.
28. Choose the correct sentence:
Correct Answer: We take decisions based on some information.
Explanation: ‘Decision’ is a countable noun and ‘Information’ is an uncountable noun.
29. What is the singular form of ‘Politics’?
Correct Answer: None
Explanation: Politics is a singular number.
30. I’ve done it __________ of times.
Correct Answer: hundreds
Explanation: If there is ‘of’ after hundred, dozen, score, thousand, then ‘s’ is added to the word to make it plural.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.