Determiners and Quantifiers Exercise & Practice with Explanation

1. Give me ____ money I owe you.
Correct Answer: the
Explanation: Definite article indicates the exact amount of the money here.
2. I want ____ boat which would take me to the island.
Correct Answer: a
Explanation: Indefinite article indicates what is needed but doesn’t point out which one.
3. ____ pen is not working properly.
Correct Answer: My
Explanation: Here the possessive adjective ‘my’ is modifying the noun ‘pen’.
4. I love ____ book.
Correct Answer: this
Explanation: Here demonstrative determiner ‘this’ is modifying the noun ‘book’.
5. ____ qualifications do you have?
Correct Answer: What
Explanation: Here the interrogative determiner ‘what’ modifies the noun ‘qualifications’
6. ____ people do not care about their hygiene.
Correct Answer: Many
Explanation: Here ‘many’ is a quantifier which modifies the countable noun ‘people’
7. Could you pour me ____ water, please?
Correct Answer: some
Explanation: Here ‘some’ is a quantifier which modifies the uncountable noun ‘water’.
8. Only ____ employee knew how important the project was.
Correct Answer: a few
Explanation: Here ‘a few’ is the quantifier which modifies the countable noun ‘employee’.
9. ____ determination is needed to fulfill the target.
Correct Answer: Much
Explanation: Here the quantifier ‘much’ modifies the uncountable noun ‘determination’.
10. ____ dress did you get for her birthday?
Correct Answer: Which
Explanation: Here the interrogative demonstrative ‘which’ modifies the noun ‘dress’.
11. Here the interrogative demonstrative ‘which’ modifies the noun ‘dress’.
Correct Answer: your
Explanation: Here the possessive determiner ‘your’ modifies the noun ‘assistance’.
12. ____ attitude is not helping with the overall situation.
Correct Answer: Her
Explanation: Here the possessive determiner ‘her’ is modifying the noun ‘attitude’.
13. ____ bikes are not parked properly.
Correct Answer: Those
Explanation: Here the demonstrative determiner ‘those’ modifies the noun ‘bikes’.
14. ____ team is well trained to face any opponents.
Correct Answer: Our
Explanation: Here the possessive determiner ‘our’ modifies the noun ‘team’.
15. ____ flowers are not for sale.
Correct Answer: These
Explanation: Here the demonstrative determiner ‘these’ modifies the noun ‘flowers’.
16. ____ story was not finished yet.
Correct Answer: The
Explanation: Here the definite article ‘the’ modifies the noun ‘story’.
17. He was looking for ____ umbrella.
Correct Answer: an
Explanation: Here the indefinite article ‘an’ modifies the noun ‘umbrella’.
18. ____ book is this?
Correct Answer: Whose
Explanation: Here the possessive determiner ‘whose’ modifies the noun ‘book’.
19. The bank confiscated ____ properties.
Correct Answer: his
Explanation: Here the possessive determiner ‘his’ modifies the noun ‘properties’.
20. I used to live in ____ house.
Correct Answer: that
Explanation: Here the demonstrative determiner ‘that’ modifies the noun ‘house’.
21. ____ goals do you have in your life?
Correct Answer: What
Explanation: Here the interrogative determiner ‘what’ modifies the noun ‘goals’.
22. ____ of them were able to come up with any solutions.
Correct Answer: None
Explanation: Here the quantifier ‘none’ modifies the countable noun ‘them’.
23. ____ people died in the accident.
Correct Answer: Two
Explanation: Here the cardinal number ‘two’ modifies the countable noun ‘people’.
24. ____ water was evaporated due to excessive heat.
Correct Answer: A large amount of
Explanation: Here the quantifier ‘a large amount of’ modifies the uncountable noun water.
25. This club needs to win ____ trophies in order to be regarded as one the best club in Europe.
Correct Answer: a lot of
Explanation: Here the quantifier ‘a lot of’ modifies the countable noun ‘trophies’.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.