Transformation of sentences Exercise & Practice with Explanation

1. Opening the door, he asked for my permission to come in. (Make it complex)
Correct Answer: As he opened the door, he asked for my permission to come in.
Explanation: The first portion of the sentence can be considered as a dependent clause and the second portion can be considered as an independent clause which makes it a complex sentence.
2. He works at night so that he can study at day. (Make it simple)
Correct Answer: He works at night to study at day.
Explanation: There is not more than one clause in the selected sentence. So it is a simple sentence.
3. As her father died, she became helpless. (Make it compound)
Correct Answer: a) Her father died and she became helpless. b) She became helpless when her father died.
Explanation: Two independent clauses are connected by ‘and’ in the selected sentence. So it is a compound sentence.
4. They tried hard to win the match. (Make it complex)
Correct Answer: They tried hard so that they can win the match.
Explanation: There’s a dependent clause and an independent clause in the selected sentence. So it is a complex sentence.
5. He went to the shop but he didn’t buy anything. (Make it complex)
Correct Answer: Although he went to the shop, he didn’t buy anything.
Explanation: There’s an independent clause and a dependent clause in the selected sentence. So it is a complex sentence.
6. We avoided that restaurant because of its bad reputation. (Make it compound)
Correct Answer: That restaurant had a bad reputation and we avoided it.
Explanation: Two independent clauses are connected by ‘and’ in the selected sentence. So it is a compound sentence.
7. You have to pay or you cannot leave this place. (Make it simple)
Correct Answer: You cannot leave this place without paying.
Explanation: There’s not more than one clause in the selected sentence. So it is a simple sentence.
8. Despite trying hard, he failed to fulfill the target. (Make it Compound)
Correct Answer: He triedhard but he failed to fulfill the target.
Explanation: Both the independent clauses are connected by ‘but’ in the selected sentence. So it is a compound sentence.
9. Though she knew what would happen, she did it anyway. (Make it compound)
Correct Answer: She knew what would happen but she did it anyway.
Explanation: Both independent clauses are connected by ‘but’ in the selected sentence. So it is a compound sentence.
10. He is so sick that he cannot speak. (Make it simple)
Correct Answer: He is too sick to speak.
Explanation: There’s not more than one clause in the selected sentence. So it is a simple sentence.
11. We lived together but there was no affection between us. (Make it simple)
Correct Answer: Despite living together there was no affection between us.
Explanation: There’s not more than one clause in the selected sentence. So it is a simple sentence.
12. He worked hard and he provided for his family. (Make it complex)
Correct Answer: He worked hard so that he could provide for his family.
Explanation: There’s an independent clause and a dependent clause in the selected sentence. So it is a complex sentence.
13. I knew about her previous activities. ( Make it complex)
Correct Answer: I knew what her previous activities were.
Explanation: There’s an independent clause and a dependent clause in the selected sentence. So it is a complex sentence.
14. In spite of being rich, he is humble. (Make it compound)
Correct Answer: He is rich but he is humble.
Explanation: Both the independent clauses are connected by ‘but’ in the selected sentence. So it is a compound sentence.
15. Although she lost her father, she stayed strong for her younger siblings. (Make it compound)
Correct Answer: She lost her father but she stayed strong for her younger siblings.
Explanation: Both the independent clauses are connected by ‘but’ in the selected sentence. So it is a compound sentence.
16. He ate a curry which was delicious. (Make it simple)
Correct Answer: He ate a delicious curry.
Explanation: There’s not more than one clause in the selected sentence. So it is a simple sentence.
17. I watched a football match today and it was exciting. (Make it simple)
Correct Answer: I watched an exciting football match today.
Explanation: There’s not more than one clause in the selected sentence. So it is a simple sentence.
18. He knew a girl and she was beautiful. (Make it complex)
Correct Answer: He knew a girl who was beautiful.
Explanation: There’s an independent clause and a dependent clause in the selected sentence. So it is a complex sentence
19. I bought a red dress for her. (Make it compound)
Correct Answer: I bought a dress for her and it was red.
Explanation: Both the independent clauses are connected by ‘but’ in the selected sentence. So it is a compound sentence.
20. She returned home at midnight. (Make it complex)
Correct Answer: She returned home when it was midnight.
Explanation: There’s an independent clause and a dependent clause in the selected sentence. So it is a complex sentence.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.