Exercises of Narration & Practice with Explanation

1. “I’ll have a cup of tea,” my father said, “because I’m not hungry.”
Correct Answer: My father said that he would have a cup of tea because he wasn’t hungry.
Explanation: This sentence is in Future Tense; as rules of Narration, will is changed to would and Present Tense will be transformed into Past Tense.
2. Pamela said, “Man is mortal.”
Correct Answer: Pamela said that man is mortal.
Explanation: For Universal Truth, the tense of the Indirect Narration will be the same as the Direct Narration.
3. He said to me, “How long will you stay here?”
Correct Answer: He asked me how long I would stay there.
Explanation: For Interrogative Sentences, asked will replace the reporting verb said. If there is wh-question word, it will be used in the indirect narration but in assertive structure. Here is replaced by there in Reported Speech.
4. The man said to the officer, “Please help me.”
Correct Answer: The man requested the officer to help him.
Explanation: For this Imperative Sentence, requested will replace the reporting verb said to make it indirect. And inverted comma will be changed by to.
5. Choose the correct indirect speech: She asked me, “Are you happy in your new job?”
Correct Answer: She asked me if I was happy in my new job.
Explanation: For Interrogative Sentence, if is used when there is no wh-question word.
6. He remarked, “Two and two makes four.”
Correct Answer: He remarked that two and two makes four.
Explanation: No change in Tense would take place if the sentence refers to something like universal truth/ habitual fact/ scientific findings.
7. “Don’t waste time”, the teacher said to the students. The indirect form of the speech?
Correct Answer: The teacher advised the students not to waste time.
Explanation: Here the Imperative Sentence focuses on the advice of the teacher. For negative sentence, not to is used for inverted comma.
8. The indirect form of the sentence: John said to his mother, “I shall go to bed now.”
Correct Answer: John told his mother that he would go to bed then.
Explanation: Shall/will is replaced by would and now by then.
9. He said to me, “Let’s go home together.
Correct Answer: He proposed to me that we should go home together.
Explanation: Indirect Structure for sentences with ‘let’s’: propose/suggest + subject + should + present form of verb + extension
10. Which one the correct narration: He said to me, “May you be happy.”
Correct Answer: He wished that I might be happy.
Explanation: Rules for Optative Sentence: Subject + wish/pray + Subject of the Reported Speech + may/might + verb + extension
11. Put the following sentence into indirect narration: “You had better not leave your room unlocked”, said my friends.
Correct Answer: My friends warned me not to leave my room unlocked.
Explanation:
12. The man said, “No, I refuse to confer guilt.”
Correct Answer: The man empathically refused to confer guilt.
Explanation: To emphasize the point, emphatically is used.
13. To emphasize the point, emphatically is used.
Correct Answer: He replied that he should have some milk.
Explanation: If the Reported Speech starts with ‘let me’, Reporting verb of the Indirect speech will be ‘wished/desired’. Structure: that + subject + might + verb
14. “If you don’t keep quiet I shall punish you”, he said to her in a calm voice.
Correct Answer: He warned her calmly that he would punish her if she didn’t keep quiet.
Explanation:
15. “Are you alone, my son?” asked a soft voice close behind me.
Correct Answer: A soft voice behind me asked if I was alone.
Explanation: A soft voice is the speaker here and it addresses him as son.
16. Select the appropriate answer choice as directed for the following sentences. He said to her, “What a cold day!” –Make it indirect.
Correct Answer: He exclaimed that it was a very cold day.
Explanation: Rules for Exclamatory Sentence: how/what is replaced by very/much/great; to eliminate exclamatory sign, the word ‘exclaimed’ is used.
17. 17. He exclaimed sadly that he was undone. –Convert the sentence to direct speech.
Correct Answer: He said, “Alas! I am undone.”
Explanation: In Exclamatory Sentence, ‘Alas!’ is used to express sadness of the speaker of the sentence.
18. The indirect form of: Father said to me, “May you pass the examination” is_______.
Correct Answer: Father prayed that I might pass the examination.
Explanation: For Optative Sentence, prayed/said is used; optative structure is replaced with assertive structure; may is changed to might.
19. The old man said to his son, “Fie! You are such a coward.”
Correct Answer: The old man cried out in anger that it was shameful that his son was such a coward.
Explanation: The word ‘Fie’ is used for expressing anger and shame at the same time.
20. I said to him, “If I were you, I should wait.” What does it mean?
Correct Answer: I advised him to stop the journey.
Explanation: This Direct Speech is an example 2 nd Conditional which implies an indirect implication to wait. The speaker only suggests rather than urge the listener.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.