Clause and Phrase Exercise & Practice with Explanation

1. If you wish to succeed in life, you have to work very hard.
Correct Answer: If you wish to succeed in life
Explanation: Here ‘if’ is the subordinating conjunction introducing the adverbial clause.
2. What is there to do when you’re sitting in an exam hall for ____ haven’t studied at all?
Correct Answer: which you
Explanation: Here ‘which’ is the relative pronoun that introduces the adjective clause.
3. She always remembered ____ her mother told her to avoid.
Correct Answer: what
Explanation: Here ‘what’ is the relative pronoun that introduces the adjective clause.
4. you tell me what I should do ____ dealing with a burglary?
Correct Answer: while b) when c) what d) whoever
Explanation: Here ‘when’ is the relative pronoun that introduces the adjective clause.
5. Have you finished your project ____ gave you before the vacation?
Correct Answer: which I
Explanation: Here ‘which’ is the relative pronoun that introduces the adjective clause.
6. Identify the adverb clause: She lied in my face as if I knew nothing.
Correct Answer: as if I knew nothing
Explanation: Here ‘as if’ is the subordinating conjunction introducing the adverbial clause.
7. He told me that I was the only person ____ he always felt comfortable.
Correct Answer: with whom
Explanation: Here ‘whom’ is the relative pronoun that introduces the adjective clause.
8. The man ____ got my phone back was poor and homeless.
Correct Answer: from whom I
Explanation: Here ‘whom’ is the relative pronoun that introduces the adjective clause.
9. What type of phrase or clause is it: By doing this regularly.
Correct Answer: Dependent clause
Explanation: It has subject and predicate but cannot provide a complete meaning independently.
10. What type of phrase or clause is it: He went down the road.
Correct Answer: Independent clause
Explanation: It has subject and predicate and provides complete meaning independently.
11. What type of phrase or clause is it: Since the beginning.
Correct Answer: Phrase
Explanation: It doesn’t have a subject or a predicate.
12. What type of phrase or clause is it: Getting her back.
Correct Answer: Phrase
Explanation: It doesn’t have a subject or a predicate.
13. What type of phrase or clause is it: I knew it would happen.
Correct Answer: Independent clause
Explanation: It has subject and predicate and provides complete meaning independently.
14. What type of phrase or clause is it: To do this.
Correct Answer: Phrase
Explanation: It doesn’t have a subject or a predicate.
15. What type of phrase or clause is it: Having nothing to do.
Correct Answer: Phrase
Explanation: It doesn’t have a subject or a predicate.
16. What type of phrase or clause is it: To climb a mountain.
Correct Answer: Phrase
Explanation: It doesn’t have a subject or a predicate.
17. What type of phrase or clause is it: As I was reading.
Correct Answer: Dependent clause
Explanation: It has subject and predicate but cannot provide a complete meaning independently.
18. What type of phrase or clause is it: More than enough.
Correct Answer: Phrase
Explanation: It doesn’t have a subject or a predicate.
19. What type of phrase or clause is it: He ran out of options.
Correct Answer: Independent clause
Explanation: It has subject and predicate and provides complete meaning independently.
20. What type of phrase or clause is it: Out of reach.
Correct Answer: Phrase
Explanation: It doesn’t have a subject or a predicate.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.