Prefix Exercise & Practice with Explanation

1. The prefix ‘pre’ can be added to which of the following words?
Correct Answer: determine
Explanation: ‘Pre’ can be added to the word ‘determine’ as it will create a new meaningful word; determine- fixing something, predetermine- fixing something before.
2. The prefix ‘poly’ in the word ‘polygamy’ expresses - _______.
Correct Answer: many
Explanation: Gamy is a combining form with the meanings “marriage”, “union”, “fertilization”. When poly comes before gamy, it refers to “the practice of having more than one spouse”.
3. Which one of the following is an example of “Prefix’?
Correct Answer: co
Explanation: ‘co’ is a prefix; co-existence, co-operation, co-worker.
4. In the word ‘omnipotent’, the prefix ‘omni’ refers to________.
Correct Answer: all
Explanation: Omnipotent means almighty or infinite in power; omni
5. Choose the correct prefix to make a new word matching the given definition: _________ pour = heavy rainfall.
Correct Answer: Downpour
Explanation: Of the given options, the prefix ‘down’ with ‘pour’ forms ‘downpour’ which means ‘heavy rainfall’
6. Identify the appropriate prefix to get the opposite meaning of the word ‘regular’_______.
Correct Answer: ir
Explanation: If ‘ir’ prefix is added before the word ‘regular’, an opposite meaning of the word will be shown.
7. Which prefix is not used to negate the meaning of a word?
Correct Answer: pre-
Explanation: All of the prefixes except ‘pre’ are used to create an opposite meaningful word.
8. Which prefix is not used to negate the meaning of a word?
Correct Answer: pre-
Explanation: All of the prefixes except ‘pre’ are used to create an opposite meaningful word.
9. Select the appropriate prefix for the opposite meaning of ‘gratitude’
Correct Answer: in
Explanation: When ‘in’ prefix comes before the word ‘gratitude’ it comprises ingratitude which refers to the opposite meaning to the original word.
10. The prefix ‘mis’ can be added to_______.
Correct Answer: fire
Explanation: When ‘mis’ is added before ‘fire’, it gives a completely different meaning from the original word. Misfire refers to fail to explode.
11. Choose the word that forms antonym of original with the given prefix: Mal-
Correct Answer: nutrition
Explanation: ‘Mal’ is a prefix meaning something bad. To mean bad/lack of nutrition, malnutrition is used.
12. Identify the appropriate prefix to get the equal meaning of the word ‘distance’
Correct Answer: equi-
Explanation: When the prefix ‘equi’ is added before ‘distance, it creates a new word equidistance which means ‘equal distance’.
13. The prefix ‘contra’ in the word ‘contraband’ expresses the sense of______.
Correct Answer: against
Explanation: The word ‘contraband’ means illegal or prohibited trade or a trade against law.
14. Which prefix is used to get meaning related to ‘one’?
Correct Answer: uni-
Explanation: The prefix ‘uni’ is used before words like ‘uniform’, ‘unilateral’, ‘universal’ which in some way are related to the meaning ‘one’.
15. In the word ‘transnational’, prefix ‘trans’ refers to___________.
Correct Answer: beyond
Explanation: The word ‘transnational’ refers to going beyond national boundaries. But national means within boundary of a country.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.