Punctuation Worksheet & Exercises with Explanation

1. We got divorced on August 2 2017
Correct Answer: We got divorced on August 2, 2017.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of comma and period mark at the end of the sentence.
2. The teacher said dont ever be late again
Correct Answer: The teacher said, “Don’t ever be late again.”
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of the comma, quotation mark, apostrophe and period mark at the end of the sentence.
3. She asked me why are you still angry with me
Correct Answer: She asked, “Why are you still angry with me?
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of the comma, quotation mark, and question mark.
4. He asked me to do three things before the interview get a haircut buy a formal dress and gather information about the company
Correct Answer: He asked me to do three things before the interview: get a haircut, buy a formal dress, and gather i
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of colon, comma and period mark at the end of the sentence.
5. I know how much I love you all you had to do is to realize it
Correct Answer: I know how much I love you; all you had to do is to realize it.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of semi-colon and period mark at the end of the sentence.
6. The meeting will be held in the conference room at 1000 AM tomorrow
Correct Answer: The meeting will be held in the conference room at 10:00 AM tomorrow.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of colon and period mark at the end of the sentence.
7. She broke my trust therefore I had to break up with her
Correct Answer: She broke my trust; therefore, I had to break up with her.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of semicolon, comma and period mark at the end of the sentence.
8. I used to walk around in empty roads at midnight however it wasnt safe
Correct Answer: I used to walk around in empty roads at midnight; however, it wasn’t safe.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of the semicolon to indicate the close relationship between the two clauses. Also, comma and period mark have also been appropriately used.
9. Her grandmother is eightynine years old
Correct Answer: Her grandmother is eighty-nine years old.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of the hyphen in the compound number and period mark at the end of the sentence.
10. Onethird of the whole population were affected by the hurricane
Correct Answer: One-third of the whole population were affected by the hurricane.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of the hyphen in the fraction and period mark at the end of the sentence.
11. Her openminded nature caught all our attention at the party
Correct Answer: Her open-minded nature caught all our attention at the party.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of hyphen within the compound noun and period mark at the end of the sentence.
12. Do you remember my cousin the one that you met at my birthday party
Correct Answer: Do you remember my cousin—the one that you met at my birthday party?
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of dash and question mark at the end of the sentence as it is an interrogative sentence.
13. Leave me alone for a while is what she said to me last time
Correct Answer: “Leave me alone for a while” is what she said to me last time.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of quotation mark and period mark at the end of the sentence.
14. I loved the book Tides of Memory by Sidney Shelton
Correct Answer: I loved the book “Tides of Memory” by Sidney Shelton.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of the quotation mark to indicate the name of the book and period mark at the end of the sentence.
15. This sight of the rainbow is magnificent to watch
Correct Answer: This sight (of the rainbow) is magnificent to watch.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of parenthesis to add information and period mark at the end of the sentence.
16. She told me I need more time to work on it the dress
Correct Answer: She told me, “I need more time to work on it [the dress].”
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of the comma, quotation mark, and period mark. Brackets have also been used appropriately to indicate the use of additional information in the sentence.
17. Can you do me a favor is what she said to me
Correct Answer: “Can you do me a favor?” is what she said to me.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of quotation marks and question mark within it. Also, the period mark has been used at the end of the sentence appropriately.
18. Have you read the book named Inferno by Dan Brown
Correct Answer: Have you read the book named “Inferno” by Dan Brown?
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of quotation marks to indicate the name of the book and a question mark at the end of the sentence, since it is an interrogative sentence.
19. In a difficult situation everyone looks for help from any possible source
Correct Answer: In a difficult situation, everyone looks for help from any possible source.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of a comma after the introductory phrase and period mark at the end of the sentence.
20. About that Im really sorry that I couldnt help when it mattered the most
Correct Answer: About that, I’m really sorry that I couldn’t help when it mattered rthe most.
Explanation: In the selected sentence, there’s an appropriate use of a comma after the introductory phrase and apostrophe where needed. Also, the period mark has been used at the end of the sentence appropriately.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.