Exercises on Do-insertion & Do-support with Explanation

1. Which of the following is a correct sentence?
Correct Answer: I don’t need money.
Explanation: In a negative sentence, if there is no auxiliary or copula present, it requires the introduction of an auxiliary in the form of ‘do-support’.
2. Which is the correct interrogative form of “He came home.”?
Correct Answer: Did he come home?
Explanation: If there is no auxiliary or copula present in an Interrogative sentence, it requires the introduction of an auxiliary in the form of ‘do-support’.
3. Choose the correct sentence.
Correct Answer: Who did help you to come to the USA?
Explanation: An auxiliary verb is needed in open questions unless the question word functions as the subject or part of the subject. When there is no auxiliary, we add ‘do/did/does’.
4. Which of the following is a correct sentence?
Correct Answer: Where do you get a ten-meter blade sharpened, anyway?
Explanation: In 4b, the auxiliary verb is ‘do’. In other sentences, there are no auxiliary verbs. But as the sentence is in open question form, it must need an auxiliary verb to complete the sentence.
5. The correct question form of the sentence ‘They like pizza?’ is:
Correct Answer: What do they like?
Explanation: If the question word replaces a Noun Phrase, then usually the Noun Phrase becomes who/what/which. If there’s no auxiliary verb, ‘do’ is added in front of the main phrase and the subject and the auxiliary verb switch places.
6. Which of the following is an incorrect sentence?
Correct Answer: Don’t you not want to play?
Explanation: According to the rules of ‘do-support’, the negating word may appear either following the subject, or attached to the auxiliary in the contracted form “n’t”.
7. Choose the incorrect sentence.
Correct Answer: Have you do any idea what is going on there?
Explanation: In the sense of possession, the verb ‘have’ is sometimes used without ‘do-support’ then it is used as an auxiliary, but this is deemed dated. The variety with ‘do-support’ is also correct.
8. Which of the following is correct?
Correct Answer: Who do they like?
Explanation: When the question word replaces a Noun Phrase, then usually the Noun Phrase becomes who/what/which. If there’s no auxiliary verb, ‘do’ is added in front of the main phrase and the subject and the auxiliary verb switch places.
9. Which of the following does need a ‘do-support’?
Correct Answer: She laughs not when they say something funny.
Explanation: There is no need to use ‘do-support’ with non-finite, as they are negated by a preceding ‘not’
10. Identity the incorrect sentence of the following.
Correct Answer: I did try not to laugh.
Explanation: ‘Do-support’ is needed when the higher of the two is negated; it is not needed to negate the lower nonfinite predicate.
11. Choose the correctly written sentence.
Correct Answer: Jason doesn’t play, then. No, he does play.
Explanation: As with typical ‘do-support’, that usage of ‘do’ does not occur with other auxiliaries or a copular verb. Then, emphasis can be obtained by adding stress to the auxiliary or ‘copular’.
12. Which of the following does need a ‘do-support’?
Correct Answer: I wish that he not know it.
Explanation: With subjunctive verb forms, ‘do’ is ambiguously or incorrectly used for negation because it resembles the indicative. To negate the present subjunctive, we need to precede the verb with a ‘not’, especially if the verb is ‘be’.
13. Which of the following doesn’t need a ‘do-support’?
Correct Answer: I can cook pasta.
Explanation: Based on the principal cases of ‘do-support’, ‘do’ does not normally appear when there is already an auxiliary or copula present. Rather, the auxiliary or copula is retained in the elliptical sentence.
14. In which sentence ‘do’ is used as the main verb?
Correct Answer: What are you doing?
Explanation: In 14d, ‘doing’ is used as the main verb where ‘are’ is the auxiliary verb.
15. Choose the correct sentence.
Correct Answer: They didn’t do the laundry on Friday.
Explanation: Like other main verbs, ‘do’ cannot be directly negated with ‘not’ and cannot participate in inversion. So it may itself necessitate ‘do-support’.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.