Redundancy Worksheet with Explanation

1. Which is the correct sentence?
Correct Answer: This is a fact.
Explanation: ‘True’ and ‘fact’ are similar in meaning. Before ‘true’, article ‘a’ is not used but the article is used before ‘fact’. If ‘fact’ and ‘true’ are used side by side, then the sentence is corrupted by Redundancy.
2. Choose the correct sentence.
Correct Answer: Fetch some water for me
Explanation: The meaning of ‘fetch’ is ‘to go and bring back’. Both ‘go’ and ‘bring’ are included in the meaning of ‘fetch’. So, both ‘fetch’ and ‘go’ or ‘fetch’ and ‘bring’ can’t be used in a single sentence.
3. “As road traffic increases, elevated highways are built to solve the problem of traffic jam.”-Choose the incorrect usage of grammar that is occurred in the sentence.
Correct Answer: road traffic
Explanation: The word ‘traffic’ refers to ‘the movement of vehicles, ships, persons, etc. in an area, along a street’. So, using the word ‘traffic’ along with ‘road’ is redundant.
4. Choose the correct form of sentence.
Correct Answer: I await your decision.
Explanation: ‘Await’ is a verb which is used with an object. It means ‘to wait for’. So, we have to use ‘await’ or ‘wait for’ separately to avoid redundancy.
5. Which is the redundant word in the sentence: ‘He ordered for a cup of tea.’
Correct Answer: for
Explanation: To give an order, we use the word ‘order + something’. No preposition is needed after the word ‘order’.
6. We are not in _________ financial position to reduce annual tuition fees.
Correct Answer: a sufficient
Explanation: ‘Sufficient’ and ‘enough’ are synonymous words; both of them stand for ‘adequate for the purpose’. So, we need to use either ‘sufficient’ or ‘enough’.
7. Choose the correct option to complete the sentence: She returned_______.
Correct Answer: from the village after she had come to know about her husband’s plan
Explanation: The word ‘return’ means ‘to go or come back’. So, it will be redundant if we employ the word ‘back’ along with ‘return’.
8. “Jonathan thinks he has sufficient enough information to write the article.” -Choose the incorrect word that gives a rise to redundancy.
Correct Answer: sufficient enough
Explanation: In the sentence, the words ‘sufficient’ and ‘enough’ are identical. So, one or the other should be used.
9. Choose the correct form of sentence from the followings.
Correct Answer: We should come up with an innovation for doing this task.
Explanation: ‘Innovation’ means ‘new idea’. So, if we use these words together, then they will give a rise to redundancy within the sentence.
10. “The professor joined the bride and groom together in holy wedlock.” –Find out the incorrect part of the sentence.
Correct Answer: joined…together
Explanation: ‘Join’ means ‘to bring together,’ or ‘to put together’. Thus, the usage of ‘joined’ along with ‘together’ in the sentence is redundant and it should be avoided.
11. Choose the correct option to complete the sentence: “The presenter was not using a microphone; __________________.”
Correct Answer: his voice was inaudible
Explanation: The word ‘inaudible’ refers to could not be heard. Therefore, ‘inaudible’ and ‘could not be heard’ repeat the same word and give a rise to redundancy.
12. The mountain climbers ______________ on their long trek up the side of the mountain.
Correct Answer: proceeded
Explanation: ‘Proceed’ means ‘to move in a forward direction’; thus the word ‘forward’ is not necessary.
13. Maurice told his grandfather that he hit his brother ___________________.
Correct Answer: inadvertently
Explanation: ‘Inadvertently’ means ‘unintentionally’. Therefore, ‘not intentionally’ must not be used along with ‘inadvertently’.
14. Which one of the following sentence is correct?
Correct Answer: The captain ordered his soldiers to fire.
Explanation: To give an order, we use the word ‘order + something’. Using the preposition after the word ‘order’ is redundant.
15. “Venus, the second planet from the sun, is exactly almost the same size as the earth.” –Pick the incorrect word.
Correct Answer: exactly almost
Explanation: Exactly means ‘in an exact manner,’ ‘precisely’ or ‘accurately’ but ‘almost’ stands for ‘very nearly’. Thus, these two words cannot be placed together in a sentence.
16. “Despite of the increase in train fare, most people still prefer to travel by train.” –What’s wrong in the sentence?
Correct Answer: despite of
Explanation: ‘Despite of’ is the incorrect form of ‘despite’ or ‘in spite of’. So, we can’t use ‘of’ after the word ‘despite’.
17. “In recent years, great advances forward have been made in the field of genetic science.” –Which word of the sentence should be omitted to make it correct?
Correct Answer: forward
Explanation: ‘Advances’ means ‘to move or bring forward’. Thus, ‘advance’ and ‘forward’ can’t be used together.
18. Identify one of the words or phrases that must be changed in order for the sentence to be correct: “He has sufficient enough money to buy a car.”
Correct Answer: sufficient enough
Explanation: In the sentence, the words ‘sufficient’ and ‘enough’ are identical. So, one or the other should be used
19. Choose the correct form of sentence.
Correct Answer: My lodging is near to the school.
Explanation: The word ‘lodging’ means ‘temporary housing’. So, after the word ‘lodging’, ‘house’ is not necessary.
20. Which is an example of the redundant word?
Correct Answer: ask a question
Explanation: ‘Ask’ means ‘to put a question to’. Therefore, ‘question’ and ‘ask a question’ cannot be put together.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.