Causative Verb Worksheet with Explanation

1. Morgan had Julia ______ the bedroom.
Correct Answer: clean
Explanation: Subject + have (in any tense) + object (usually a person) + base form of verb + . . . .
2. He always has me _____ his work.
Correct Answer: do
Explanation: Subject + have (any form of tense) + object (usually a person) + base form of verb + . . . .
3. Mary will have me _______ her homework.
Correct Answer: prepare
Explanation: Subject + have (any tense) + object (usually person) + base form of verb + . . . .
4. John had his car ______ with only $3.
Correct Answer: washed
Explanation: Subject + have (any tense) + object (usually thing) + past participle form of verb + . . . .
5. He always has his work ______.
Correct Answer: done
Explanation: Subject + have (any tense) + object (usually thing) + past participle form of verb + . . . .
6. She will have her homework _______.
Correct Answer: prepared
Explanation: Subject + have (any tense) + object (usually thing) + past participle form of verb + . . . .
7. She got Alex _______ the bedroom.
Correct Answer: to clean
Explanation: Subject + get (any tense) + object (usually person) + infinitive + . . . .
8. You always get me _____ your own work.
Correct Answer: to do
Explanation: Subject + get (any tense) + object (usually person) + infinitive + . . . .
9. This machine will help you _____ faster.
Correct Answer: work
Explanation: Subject + help (any tense) + object (always person) + base form of verb/infinitive + . . .
10. I will make you _____ for this insult.
Correct Answer: pay
Explanation: Subject + make (any tense) + object (always person) + base form of verb + . . .
11. I will let you _____ if you complete the task first.
Correct Answer: go
Explanation: Subject + let (any tense) + object (always person) + base form of verb +. . .
12. Alex made her _____ whole night.
Correct Answer: cry
Explanation: Subject + made (any form of tense) + object (usually person) + base form of verb +. . .
13. Robert helped me _____ the prison.
Correct Answer: escape
Explanation: Subject + help (any tense) + object (usually person) + base form of verb/Infinitive +. . .
14. What have I told you to make you _____?
Correct Answer: laugh
Explanation: Any form of 'make' demands the next verb to be in BASE FORM.
15. My behaviors will not impress a lady _____ in love with me.
Correct Answer: to fall
Explanation: 'Impress' is not a causative verb. It follows the 'right form of verbs' rules.
16. Doctor advised him –
Correct Answer: to stay at home, to take proper medication and to avoid junk food.
Explanation: The selected option is the only viable one out of the given ones as all the words are in phrase form.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.