Exercise on Sequence of Tense with Explanation

1. I like ____
Correct Answer: what you’ve done with the place.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present perfect tense.
2. She knows _____
Correct Answer: why you are avoiding her.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present continuous tense.
3. They plays like ________
Correct Answer: they will win the tournament.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in future indefinite tense.
4. He runs every day as _____
Correct Answer: the doctor told him to do so.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in past indefinite tense.
5. We live close to each other because ______
Correct Answer: our parents work in the same company.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present indefinite tense.
6. Samuel went to the bank as _______
Correct Answer: he needed some money.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in past indefinite tense.
7. I missed her because ________
Correct Answer: I had spent a lot of time with her.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in past perfect tense.
8. He had an accident while ______
Correct Answer: he was crossing the road.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in past continuous tense.
9. We played together a lot as ______
Correct Answer: we lived in the same area.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in past indefinite tense.
10. She called me last night while _______
Correct Answer: I was having dinner.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in past continuous tense.
11. He loved his mother more _______
Correct Answer: than he will ever love anyone else.
Explanation: The main clause is in past tense and as the subordinate clause starts with “than” in the selected option, so any tense can be used there.
12. Her smile made him more happy ______
Correct Answer: than anything ever could.
Explanation: The main clause is in past tense and as the subordinate clause starts with “than” in the selected option, so any tense can be used there.
13. They had passion to win games more ______
Correct Answer: than any other teams have these days.
Explanation: The main clause is in past tense and as the subordinate clause starts with “than” in the selected option, so any tense can be used there.
14. I will do this whenever _______
Correct Answer: I want to.
Explanation: The main clause is in future tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present indefinite tense.
15. The car will stop moving when ______
Correct Answer: you hit the brake.
Explanation: The main clause is in future tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present indefinite tense.
16. It will cost you more when _______
Correct Answer: you buy it from somewhere else.
Explanation: The main clause is in future tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present indefinite tense.
17. She will love you more if _____
Correct Answer: you spend more time with her.
Explanation: The main clause is in future tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present indefinite tense.
18. I’ll be taking the bus today as _______
Correct Answer: my wife needs the car.
Explanation: The main clause is in future tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present indefinite tense.
19. We are ashamed for what ______
Correct Answer: you are doing in the name of justice.
Explanation: The main clause is in present tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in present continuous tense.
20. He was imprisoned because of what ______
Correct Answer: he had done.
Explanation: The main clause is in past tense so the only viable option of the mentioned ones is the one which is in past perfect tense.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.