Noun Exercise and Practice with Explanation

1. George needs a ________.
Correct Answer: burger
Explanation: Only choice (c) is a countable noun which requires an article before it. Other choices consist uncountable nouns that do not accept an indefinite article before them.
2. Munro was driving a _______ when I saw him yesterday.
Correct Answer: Mercedes
Explanation: Choices (a) and (c) do not make any sense because you cannot drive a tree or an abstract idea (infatuation). Choice (d) would be correct if the verb was ‘riding’. Mercedes is a name of a car. So, you can drive a car.
3. On the weather forecast, they said there would be _________ this afternoon.
Correct Answer: thunderstorm
Explanation: Choice (d) is the only sensible noun to use in this context.
4. The waiting room was so full of people and their _______ and there was nowhere to sit.
Correct Answer: bags
Explanation: Only ‘bags’ (d) can make a room full. Other choices do not fit the context.
5. Repairing car engines is easy if you’ve got the right ______.
Correct Answer: tools
Explanation: Choices (c) and (d) do not fit with the context. Choice (a) can be correct but choice (b) is appropriate.
6. In Stockholm, at the moment there’s a fascinating exhibition of__________ from 19th century Sweden.
Correct Answer: paintings
Explanation: Choices (b) and (c) do not make any sense. Choice (a) does not fit the context. Choice (d) is appropriate in this context.
7. Both my brothers are looking for a _________.
Correct Answer: job
Explanation: job
8. The price of …………… has increased by 12% this year alone.
Correct Answer: Gold
Explanation: There cannot be a pricing for an abstract noun. Choice (d) has the only concrete noun among the options.
9. Mary used to feed some ………….. in her garden until they started to get out.
Correct Answer: Birds
Explanation: Only choice (c) makes sense in this sentence.
10. A score of 40% may not be very good but it’s certainly an …………….. on her last mark.
Correct Answer: Improvement
Explanation: Choices (a) and (b) do not make any sense. Choice (d) would be correct somehow but choice (c) is appropriate.
11. Success
Correct Answer: Abstract Noun
Explanation: We cannot see or touch ‘success’ but we can feel it. So, it must be an abstract noun.
12. Life
Correct Answer: Concrete Noun
Explanation: We cannot see or touch ‘life’ but we can feel it. So, it must be an abstract noun.
13. George
Correct Answer: Proper Noun
Explanation: It’s a name for a definite person and it starts with a capital letter. So, it must be a proper noun.
14. Police
Correct Answer: Common Noun
Explanation: It’s a common name for many people who have that profession. It’s a name of a profession.
15. I’ve had a …………… of green vegetables ever since I was a child.
Correct Answer: Dislike
Explanation: Choice (d) fits with the context and the other choices don’t.
16. Our students study both ……………. and literature in their English degree.
Correct Answer: Language
Explanation: Choice (d) fits with the context more than the other choices.
17. After so many previous ……………….., it was inevitable that one of his films would be unpopular.
Correct Answer: Successes
Explanation: Choice (d) fits with the context and the other choices do not.
18. I had to go through a very strict and traditional ……………….
Correct Answer: Education
Explanation: We don’t ‘go through’ our ‘family’ or ‘religion’. Choice (d) is plural. So, it’s ‘education’ that we go through.
19. ……………..was building up on the motorway as the fog got thicker.
Correct Answer: traffic
Explanation: Only thing that ‘builds up’ on a road is ‘traffic’. So, it must be choice (d).
20. ………… has been hit once again in the government’s spending cuts.
Correct Answer: Education
Explanation: ‘Government’s spending cuts’ are employed on different sectors like ‘education’, agriculture, defense, etc. So, the answer is choice (c).
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.