Exercise on Sentence (Basic) with Explanation

1. Shaun loves to watch movies with his friends.
Correct Answer: Assertive/Declarative Sentence
Explanation: The sentence declares/describes the information.
2. Don’t shoot the lion unless it comes to hurt you.
Correct Answer: Imperative Sentence
Explanation: This sentence is prohibiting someone to do something and the subject of the first clause is hidden. So, it’s an imperative sentence.
3. John could not recall where he lived.
Correct Answer: Assertive/Declarative Sentence
Explanation: This sentence describes a past situation. The clause “where he lived” does not ask anything rather indicates the place of living. So, it’s a declarative sentence.
4. May I go outside to play with my friends, mom?
Correct Answer: Interrogative Sentence
Explanation: There is a question mark at the end of the sentence. So, it’s obvious that it is an interrogative question.
5. Don’t you dare talking to me in that tone!
Correct Answer: Imperative Sentence
Explanation: Though there is an exclamatory mark (!) at the end of the sentence, it actually forbids someone to do something. So, it’s an imperative sentence.
6. The English ruled and oppressed the half of the world for about two hundred years.
Correct Answer: Assertive Sentence
Explanation: This sentence declares a specific historical fact. So, it’s an assertive sentence.
7. I pray to your kind self for granting me three day’s sick leave.
Correct Answer: Assertive Sentence
Explanation: This is an assertive sentence because it describes a situation. It cannot be an optative sentence as the prayer is not directed towards the almighty.
8. Who dares to defy me?
Correct Answer: Interrogative Sentence
Explanation: The question mark clearly indicates that it’s an interrogative sentence.
9. What an exciting match it was! Blessed my eyes are!
Correct Answer: Exclamatory Sentence
Explanation: This sentence expresses excitement with an exclamation mark. So, it’s an exclamatory sentence.
10. Come back as soon as possible if you want to do well in your exams.
Correct Answer: Imperative Sentence
Explanation: This sentence shows a condition through an order. So, it’s an imperative sentence according to the function.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.