Past Continuous Tense Exercise with Explanation

1. Find the auxiliaries for Past Continuous Tense.
Correct Answer: Both
Explanation: “Was” is used after the singular subjects and “Were” after the plural for continuous actions in the past tense.
2. How to recognise a sentence constructed in the Past Continuous Tense?
Correct Answer: Was/Were + -ing verb ending
Explanation: Auxiliary verbs “Was” or “Were” before the “base verb+ing” structure is what makes sentences in the past progressive tense.
3. What time do the Past Continuous sentences entail?
Correct Answer: Something that continued for an unspecified period in the past
Explanation: Past Progressive Tense signifies actions that were ongoing in the past but has not carried on to the present.
4. What name can be used interchangeably with “Past Continuous Tense”?
Correct Answer: Past Progressive Tense
Explanation: The words - “Continuous” and “Progressive” convey a completely identical meaning regarding tenses signifying ongoing actions.
5. Pick the correct structure of the Past Continuous Tense.
Correct Answer: Subject + was/were + Base verb + -ing + Object
Explanation: “Subject + was/were + Base verb + -ing + Object” is the structure that underlies every sentence in the Past Progressive.
6. Find the example of Past Continuous Tense.
Correct Answer: She was reading the book I recommended.
Explanation:
7. The unmissable parts of the Past Continuous Tense -
Correct Answer: Both
Explanation: Auxiliary verbs “Was” or “Were” before the “base verb+ing” structure is what makes sentences in the past progressive tense.
8. Pick the correct one in Past Progressive Tense -
Correct Answer: I was going to ask her out.
Explanation:
9. Pick the correct Past Progressive example -
Correct Answer: Laine was jogging to his office yesterday.
Explanation:
10. What differs between the two progressive forms in the past tense - Past Progressive Tense and Past Perfect Continuous Tense?
Correct Answer: Both of the above
Explanation: Past Progressive Tense has “Was/Were + base verb + -ing” verb structure while Past Perfect Continuous Tense “Had been + base verb + -ing” verb structure with the “for/since + specific time” at the end.
11. Fill in the blank to make Past Continuous sentence - We ………………… with the fellow guitarists in the band.
Correct Answer: Were jamming
Explanation:
12. Fill in the blank to make Past Continuous sentence - Jack …………………… his grandparents at his village home.
Correct Answer: Was meeting
Explanation:
13. Fill in the blank to make Past Continuous sentence - Victoria and Taylor ………………… basketball at school.
Correct Answer: Were playing
Explanation:
14. Fill in the blank to make Past Progressive sentence - You …………………… to your professor.
Correct Answer: Were writing
Explanation:
15. Fill in the blank to complete a Past Progressive sentence - I ………………………… to the mall to check out the winter collection.
Correct Answer: Was going
Explanation:
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2022 learnenglish.net All Rights Reserved.