Present Perfect Tense Exercises with Explanation

1. How to detect Present Perfect Tense in a sentence?
Correct Answer: Both of the above
Explanation: Auxiliary Verbs (Has/Have), as well as the Past Participle form of the main Verbs, make the sentences in the Present Perfect Tense stand out.
2. Pick the Auxiliary Verb for the Present Perfect Tense.
Correct Answer: Both of the above
Explanation: “Has” and “Have” are the Auxiliary Verbs used in the Present Perfect sentences.
3. Which form of the main verb is used in the Present Perfect Tense?
Correct Answer: Past participle form
Explanation: Main verbs are used in their Past Participle form in the Present Perfect Tense.
4. Pick the right form of the main verb to complete the sentence in Present Perfect Tense - You have _____ lunch for us every day.
Correct Answer: Made
Explanation: “Made” is the correct Past Participle form of the main verb - “Make”.
5. Pick the right Auxiliary Verb to complete the sentence in Present Perfect Tense - She ---------- picked up her takeout.
Correct Answer: Has
Explanation: Scroll up to check the explanation below exercise no. 2.
6. What is not needed to construct a sentence in the Present Perfect Tense?
Correct Answer: Present Participle
Explanation: Scroll up to check the explanation below exercise no. 1.
7. What is the similarity between sentences constructed in the Past and Present Perfect Tense?
Correct Answer: Past Participles
Explanation: The Past Participle form of verbs are the distinct feature of all the Perfect Tenses.
8. Pick the right form of the main verb to complete the sentence in Present Perfect Tense - Luna has _____ climbing the fence but failed.
Correct Answer: Tried
Explanation: “Tried” is the correct Past Participle form of the base verb - “Try”
9. Pick the correct Auxiliary Verb to complete the sentence in Present Perfect Tense - We _____ loved our family heritage dearly.
Correct Answer: Have
Explanation: Scroll up to check the explanation below exercise no. 2.
10. Pick the signature adverb used in the sentences in Present Perfect Tense -
Correct Answer: Already
Explanation: “Already” is among the few adverbs that come naturally in the Present Perfect Tense.
11. Which is not the signature adverb used in the sentences in Present Perfect Tense -
Correct Answer: Rarely
Explanation: “Recently,” “Already” and “Just” are among the few adverbs that come naturally in the Present Perfect Tense.
12. Pick the situation Present Perfect Tense is used in -
Correct Answer: The action took place in the past but has left a lasting impression
Explanation: The Present Perfect Tense expresses actions that took place in the past but the experience is so fresh in the memory that it seems natural to refer to it in the Present tense.
13. What is the single similarity between all kinds of Perfect Tenses in the English language?
Correct Answer: Past Participle
Explanation: Scroll up to check the explanation below exercise no. 7.
14. What is the correct structure of the Present Perfect Tense?
Correct Answer: Subject + has/have + past participle + object.
Explanation: Subject comes before and the object comes after the “has/have + past participle” combination that is mandatory in the formation of the Present Perfect Tense.
15. Make a grammatically correct Present Perfect sentence - Logan _____ with Mitchel already.
Correct Answer: Has played
Explanation: Scroll up to check the explanation below exercise no. 1.
16. Make a grammatically correct Present Perfect sentence - Luke _____ me granted for too long.
Correct Answer: Has taken
Explanation: Scroll up to check the explanation below exercise no. 1.
17. Make a grammatically correct Present Perfect sentence - They _____ for Anne everywhere.
Correct Answer: Have looked
Explanation: Scroll up to check the explanation below exercise no. 1.
18. Pick the correct Past Participle form of the base verb - “Hang” which means “to suspend”.
Correct Answer: Hung
Explanation: “Hung” is the correct Past Participle form of the main verb - “Hang” when it means to cling one thing to another so that it dangles.
19. Pick the correct Past Participle form of the base verb - “Write”.
Correct Answer: Written
Explanation: “Written” (with a double t’s) is the correct Past Participle form of the main verb - “Write”.
20. Pick the correct Past Participle form of the base verb - “See”.
Correct Answer: Seen
Explanation: “Seen” is the correct Past Participle form of the verb - “See”
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2022 learnenglish.net All Rights Reserved.