Present Continuous Tense Exercises with Explanations

1. What is another name for the Present Continuous Tense?
Correct Answer: Present Progressive Tense
Explanation: Present Continuous Tense is also known as Present Progressive Tense.
2. What is the verb ending for the Present Continuous Tense?
Correct Answer: -ing
Explanation: The signature verb ending for the Present Progressive/Continuous Tense is -ing.
3. Choose the Auxiliary Verb obligatory in the Present Continuous Tense?
Correct Answer: Are
Explanation: The two Auxiliary Verbs to be used in the Present Progressive Tense are - “is” and “are”.
4. In what situations do we use expressions in the Present Continuous Tense?
Correct Answer: When something is happening at present
Explanation: Present Progressive Tense is used to express when something is ongoing at the present moment.
5. Which of the sentences are in the Present Continuous Tense?
Correct Answer: We are running a marathon.
Explanation: Sentences in the Present Continuous Tense are made of Auxiliary Verbs - “is” or “are” that sit before the main verbs with the verb ending -ing.
6. What is the Auxiliary Verb in the Present Tense to be used for Present Progressive statements?
Correct Answer: A & B
Explanation: The two Auxiliary Verbs to be used in the Present Progressive Tense are - “is” and “are”.
7. Which type of sentence in the Present Tense deals with things happing or ongoing right at this moment in time?
Correct Answer: None of the above
Explanation: Present Progressive Tense is used to express when something is ongoing at the present moment.
8. What is the prime similarity between Present and Past Continuous Tenses?
Correct Answer: Both state the continuity of actions
Explanation: All kinds of Continuous and Progressive Tenses deal with the continuity of action.
9. Which of the Auxiliary Verbs does not get used in the Present Progressive sentences?
Correct Answer: Was
Explanation: The two Auxiliary Verbs to be used in the Present Progressive Tense are - “is” and “are”.
10. Find the sentence in the Present Continuous Tense.
Correct Answer: She is extending a hand for friendship’s sake.
Explanation: Sentences in the Present Continuous Tense are made of Auxiliary Verbs - “is” or “are” that sit before the main verbs with the verb ending -ing.
11. What is the similarity between Present Continuous Tense and Past Perfect Continuous Tense?
Correct Answer: The verb ending
Explanation: All kinds of Continuous and Progressive Tenses share the same verb ending -ing.
12. Which one is not an example of statements in the Present Continuous Tense?
Correct Answer: Sam will be keeping an eye on the event proceedings.
Explanation: Sentences in the Present Continuous Tense are made of Auxiliary Verbs - “is” or “are” that sit before the main verbs with the verb ending -ing.
13. Which one is the wrong verb ending for the Present Progressive Tense?
Correct Answer: -ed
Explanation: Present Progressive Tense has the verb ending -ing.
14. Pick the Present Progressive option to fill in the blank - Ron ------------------ in the annual sports event this year.
Correct Answer: is taking part
Explanation: Sentences in the Present Continuous Tense are made of Auxiliary Verbs - “is” or “are” that sit before the main verbs with the verb ending -ing.
15. Make a Present Continuous sentence - Reese and Vince _____ eating only the meat from between everyone’s burgers.
Correct Answer: are
Explanation: Sentences in the Present Continuous Tense are made of Auxiliary Verbs - “is” or “are” that sit before the main verbs with the verb ending -ing.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2022 learnenglish.net All Rights Reserved.