Exercises of Double Preposition with Explanation

1. Fill in the blank with the correct preposition- I bumped ______________ you last month.
Correct Answer: Into
Explanation: “bump into” means to meet someone coincidentally or suddenly.
2. Fill in the blank with the correct preposition- Nina’s felt sleepy _______________ last week.
Correct Answer: Throughout
Explanation: “Throughout + time” means the entirety of that period.
3. Fill in the blank with the correct preposition- Feel the energy deep ____________ you.
Correct Answer: Within
Explanation: “deep within” refers to the innermost space of one’s subconscious.
4. Fill in the blank with the correct preposition- Your friends will stay right ___________ you.
Correct Answer: Both of the above
Explanation: “beside” and “next to” are both correct when it comes to being placed after “stay.”
5. Fill in the blank with the correct preposition- The match was delayed ____________ the rain and thunder.
Correct Answer: Because of
Explanation: “Because of” conveys the same meaning as “because” when there is noun(s) placed after them.
6. Fill in the blank with the correct preposition- Let the sugar completely dissolve __________ the batter.
Correct Answer: Into
Explanation: “Into” is the natural choice after the verb “dissolve” when the statement is talking about submerging into a semi-liquid mixture.
7. Fill in the blank with the correct preposition- He will be ____________ town for a few days.
Correct Answer: Out of
Explanation: “Out” and “of” are never used in their conjoined form so “out of” will be the correct choice here. As for “Away”, it cannot function without at least a verb before it.
8. Fill in the blank with the correct preposition- I will make it ____________ you tomorrow.
Correct Answer: Up to
Explanation: “Make up to” is an informal phrasal verb that is used to be nice to someone for some past unfortunate behaviour or outcome.
9. Fill in the blank with the correct preposition- You have to stop looking down ____________ the poor.
Correct Answer: Upon
Explanation: “To look down upon” is a phrase that means to think inferior of someone.
10. Fill in the blank with the correct preposition- Ronnie is ready to take care ____________ her mother.
Correct Answer: of
Explanation: “Taking care of” someone is to doing everything to make them feel comfortable.
11. Which of the following is a double preposition?
Correct Answer: Out of
Explanation: “To” and “Towards” are both single prepositions and “In front of” is a prepositional phrase. “Out of” is the only double preposition here.
12. What are the characteristics of double prepositions?
Correct Answer: Two simple prepositions acting as one
Explanation: “Two simple prepositions acting as one” is the main characteristic of double prepositions.
13. Are double and compound prepositions the same?
Correct Answer: Never
Explanation: Double and compound prepositions are two very different types of prepositions so they are never similar in nature.
14. How to construct a double preposition?
Correct Answer: Attach two simple propositions
Explanation: When two simple prepositions are stuck together to act as one, they become double prepositions.
15. What do double prepositions look like?
Correct Answer: Both of the above
Explanation: Double prepositions can be comprised of two separate words but they can also be formed by joining two prepositions to make one word.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2022 learnenglish.net All Rights Reserved.