Future Tense Exercise and Practice with Explanation

1. I ________ call you back, when I get free.
Correct Answer: will
Explanation: The sentence refers to a simple futuristic work.
2. I shall ________ the work before I leave my office.
Correct Answer: have finished
Explanation: Future Perfect Tense (sub + shall have /will have + p.p. of verb+ others) + before + Present Indefinite Tense
3. We shall return before the sun ________.
Correct Answer: sets
Explanation: For Universal Truth, nothing but Present Indefinite Tense will be used.
4. By the time the guests arrive, I ________ the room.
Correct Answer: will have cleaned
Explanation: According to rule of Sequence of Tense, if in there is by the time in subordinate clause, then the principle clause will be in Future Perfect Tense.
5. We are late. The film ________ by the time we get to the cinema.
Correct Answer: will already have started
Explanation:
6. He’ll give you a call as soon as ________ he.
Correct Answer: arrives
Explanation: Future Indefinite + as soon as + Present Indefinite
7. ________ we get to the seminar, the presentation will have started.
Correct Answer: As soon as
Explanation:
8. By 9 O’clock, we __________ our homework.
Correct Answer: will have finished
Explanation: This sentence follows the structure of Future Perfect Tense.
9. It seemed that ___________.
Correct Answer: the day would never end
Explanation: As the first part of the sentence is in past tense, the second part will also be in the past tense (will=would).
10. She will have finished the job before ________.
Correct Answer: he comes
Explanation: Future Perfect Tense (sub + shall have /will have + p.p. of verb+ others) + before + Present Indefinite Tense
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.