Modal Auxiliaries Exercise & Practice with Explanation

1. He ____ never do such things against his will.
Correct Answer: would
Explanation: Here ‘would’ indicates repeated willingness in the past and preference in the present.
2. I ____ thought about this before I came here.
Correct Answer: should have
Explanation: Here ‘should have’ indicates obligation in the past.
3. I know you ____ done better than this.
Correct Answer: could have
Explanation: Here ‘could have’ indicates ability with an option.
4. He ____ gone further away this time.
Correct Answer: might have
Explanation: Here ‘might have’ indicates possibility.
5. It ____ serve us well in the near future.
Correct Answer: might
Explanation: Here ‘might’ suggests possibility.
6. The transaction ____ done before it’s too late.
Correct Answer: must be
Explanation: Here ‘must be’ indicates necessity or obligation.
7. You ____ smoke in a public place.
Correct Answer: should not
Explanation: Here ‘should not’ indicates probability.
8. They ____ worked as a team to avoid failure.
Correct Answer: should have
Explanation: Here ‘should have’ indicates probability.
9. She ____ sing for him at night.
Correct Answer: used to
Explanation: Here ‘used to’ indicates repeated willingness in the past.
10. I ____ do things differently from now on.
Correct Answer: must
Explanation: Here ‘must’ indicates obligation or necessity.
11. They ____ change their plans due to bad weather.
Correct Answer: may
Explanation: Here ‘may’ suggests probability.
12. The teacher ____ take any exam today.
Correct Answer: will not
Explanation: Here ‘will not’ indicates the willingness to avoid something.
13. ____ you pass me the pen please?
Correct Answer: Could
Explanation: Here ‘could’ indicates ability with an option.
14. Whenever we met, we ____ talk for hours.
Correct Answer: would
Explanation: Here ’would’ indicates repeated willingness in the past.
15. Things ____ become sour anytime between them.
Correct Answer: can
Explanation: Here ‘can’ indicates ability.
16. I ____ left when I had the chance.
Correct Answer: should have
Explanation: Here ‘should have’ indicates probability.
17. She ____ avoid the heated arguments to make it work between them.
Correct Answer: must
Explanation: Here ‘must’ indicates obligation or necessity.
18. Her sister ____ often complain about her unusual behaviors.
Correct Answer: would
Explanation: Here ’would’ indicates repeated willingness in the past.
19. I ____ loved her with all my heart while I had the chance to do so.
Correct Answer: should have
Explanation: Here ‘should have’ indicates probability.
20. She ____ woke me up in the morning with her calls.
Correct Answer: used to
Explanation: Here ‘used to’ indicates repeated willingness in the past.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.