Affirmative and Negative Agreement Exercises with Explanation

1. “They should obey their teacher. You should obey your teacher.” What will be the correct affirmative agreement of the sentence?
Correct Answer: They should obey their teacher, and so should you.
Explanation: For affirmative agreement, we use the word ‘so’ or ‘too’. To avoid needless repetition, we use conjunction ‘and’ followed by a simple statement using ‘so’ or ‘too’.
2. “I walk to the theatre, and _____________.” Fill in the blank with the appropriate word.
Correct Answer: so do my sisters
Explanation: In the main clause, when any verb except ‘be’ comes without any auxiliaries, ‘do/does/did’ is used in the simple statement. The tense must be the same and the subject and verb must agree.
3. “I need to go to the dentist, and so does my wife.” –Choose the correct alternative affirmative agreement of the statement.
Correct Answer: I need to go to the dentist, and my wife does too.
Explanation: Correct formation of affirmative agreement statements like these is: “affirmative statement + and + ‘sub + verb + too” or “affirmative statement + and + ‘so + verb + subject”.
4. “Taylor has already solved her math problems, and __________________.” –Choose an option to fill the blank correctly.
Correct Answer: so have her friends
Explanation: According to rules of affirmative agreement: we can use either “affirmative statement + and + ‘subject + verb + too” or “affirmative statement + and + ‘so + verb + subject”. So, the correct option is ‘d’.
5. Combine the sentences with the appropriate use of agreement statement: “Their plane is arriving at eleven o’clock. My plane will also arrive at the same time as theirs.”
Correct Answer: Their plane is arriving at eleven o’clock and so is my plane.
Explanation: These statements can be joined by following either “affirmative statement + and + ‘subject + verb + too” or “affirmative statement + and + ‘so + verb + subject” formation. Moreover, in the main clause, if a form of the verb ‘be’ is used then the same tense of the verb ‘be’ will be used in the simple statement that follows.
6. “He has taken his dinner late in the midnight and so _______ I.” –Choose the correct auxiliary to fill in the blank.
Correct Answer: has
Explanation: For this sentence, we have to apply this formation: “affirmative statement + and + ‘so+ have/has/had + subject”. But we need to keep in mind that the subject and verb must agree on both parts of the sentence.
7. “My car should have its windshield replaced and your car should have also.”-Rewrite the sentence correctly.
Correct Answer: My car should have its windshield replaced and your car should too.
Explanation: Formation for affirmative agreement: “affirmative statement + and + ‘sub + aux. verb + too” and it is important to note that we must use the same category of auxiliary verb for both parts of the sentence.
8. Choose the incorrect affirmative agreement.
Correct Answer: Jacky wrote to the Mayor and Sammy did too.
Explanation: Correct affirmative agreement formation for this sentence is “affirmative statement + and + ‘sub + did (past tense) + too”. So, the correct answer is ‘c’.
9. Combine the sentences to avoid unnecessary repetition of words: “I didn’t have my breakfast today. Rihanna didn’t have her breakfast today.”
Correct Answer: I didn’t have my breakfast today, and Rihanna didn’t either.
Explanation: To avoid unnecessary repetition of words for negative statements, we generally use the pattern of ‘negative agreement’. The formation for such statements is “negative agreement + and + ‘subject + negative auxiliary or be + either”.
10. Fill in the blank with the appropriate word: “The children shouldn’t eat that meatball, and _________ should he.”
Correct Answer: neither
Explanation: ‘Either’/ ‘neither’ is used to indicate negative agreement. Correct formation for this agreement is “negative agreement + and + ‘subject + negative auxiliary or be + either” or “negative agreement + and + ‘neither + positive auxiliary or be + subject”. So, the correct answer is ‘a’.
11. “Marie doesn’t speak French, and her family doesn’t either.” –Choose the correct alternative for this statement.
Correct Answer: Marie doesn’t speak French, and neither does her family.
Explanation: According to the rules of negative statement, ‘neither’ comes before the ‘positive auxiliary’ and subject goes at the end of the sentence.
12. “The students won’t accept the dean’s decision, and ___________.” –Replace the blank with an appropriate option.
Correct Answer: the faculty won’t either
Explanation: For negative statements, we generally use either or neither. According to the rules of negative statement, ‘neither’ comes before the ‘positive auxiliary’ and subject goes at the end of the sentence. But for ‘either’, the subject comes at the beginning of the agreement then follows ‘negative auxiliary’, and ‘either’ goes at the end of the statement.
13. “Selena couldn’t attend the lecture, and her sister shouldn’t either.” –Rewrite the sentence correctly.
Correct Answer: Selena couldn’t attend the lecture, and her sister couldn’t either.
Explanation: We need to keep the auxiliaries unchanged for both parts of a negative statement. The exact same auxiliaries will be used on both sides of the statement.
14. “Walker won’t be going to the seminar, and _______________.” –Choose an appropriate option to fill in the blank.
Correct Answer: his colleagues won’t either
Explanation: According to the rules of negative statement, the subject comes before the ‘negative auxiliary’, and ‘either’ goes at the end of the sentence. But, the subject will go at the end of the sentence for statement with ‘neither’ and ‘positive auxiliary’ will be used.
15. “Your class hasn’t begun yet, and______________.” –Fill in the blank with an appropriate option of the followings.
Correct Answer: neither have mine
Explanation: Correct formation for this agreement is “negative agreement + and + ‘neither + positive auxiliary or be + subject”. The subject of the first clause is in ‘possessive case’, so the subject of the second clause will also be in ‘possessive case’.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.