Exercises on Right Form of Verbs (Advance)

1. Hardly had we reached the school _______.
Correct Answer: when the bell rang
Explanation: Scarcely/ hardly + had + past participle of the principal verb + when + past indefinite tense.
2. A_______ stone gathers no moss.
Correct Answer: rolling
Explanation:
3. I wish I _______a child again.
Correct Answer: were
Explanation: Wish/fancy + past indefinite (were)
4. Lack of exercise and high fat diets have __________ to be factors in heart attack.
Correct Answer: long been known
Explanation: For singe adverb sentence “ H.V + adverb + verb in past participle
5. Writing a beautiful sonnet is as much as an achievement as _______ a 400-page novel.
Correct Answer: it is to finish
Explanation: preposition (as) + verb + ing
6. A basket of apples _______ been sold.
Correct Answer: has
Explanation: Here head word is ‘a basket’ which is in third person singular number.
7. The doctor suggested that the patient _______ weight.
Correct Answer: lose
Explanation: verbs (demand, insist, suggest, urge, require) + that clause + present form of verb (no s, es, ies, or ing)
8. Much as Rome_______ roads through Europe in the years of the Roman Empire, British _______ Railways and strung telegraph wires in India.
Correct Answer: had built, built
Explanation: For two past activities: the activity that occurred first will be in past perfect, the next one will be in past indefinite.
9. The skill of safe driving _______ necessary to avoid collision, which _______ many thousands of people annually.
Correct Answer: is, hurt
Explanation: As there is annually, so the sentence will be in present indefinite tense.
10. Clothing made by Bangladeshi workers are_______ by millions of consumers around the world.
Correct Answer: worn
Explanation: The sentence is in passive voice.
11. The rabbit scurried away in fright_______.
Correct Answer: when it heard the movement in the bushes.
Explanation: principal clause in past tense so the subordinate clause will be in past tense.
12. ___________ glasses can correct most sight defects in healthy eyes.
Correct Answer: When well fitted
Explanation: when well fitted is the contracted form of when they are well fitted
13. If you don’t mind, I would rather not ___________.
Correct Answer: go
Explanation: would rather + present form of verb
14. I would rather that ___________she English fluently and impressively.
Correct Answer: speaks
Explanation: would rather that + present form of verb
15. He is one of the boys _____.
Correct Answer: who have written the letter
Explanation: Here 'who' refers to the boys, so the verb will be in plural form
16. The promising boy did not spoil a single moment, ___________develop any bad habit.
Correct Answer: nor did she
Explanation: nor + did + subject
17. Gradually, all of us ___________the Internet.
Correct Answer: are getting accustomed to using
Explanation: get accustomed to + verb + ing
18. Professor Dan will not be able to attend the meeting tonight because ___________.
Correct Answer: he will be teaching a class
Explanation: future continuous tense: shall/will + be + verb + ing
19. Which of the following sentences is correct?
Correct Answer: She proceeded as though I had not spoken.
Explanation: past indefinite + as if/ as though + past perfect
20. Roxana was asked to withdraw from graduate school because _________.
Correct Answer: she was deemed incapable of completing her research
Explanation: Adverbial clause of this sentence will follow the main clause. As the main clause structure is in passive construction, the adverbial clause will also be in the same structure.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.