Adjective Exercise & Practice with Explanation

1. ‘This is an American boy.’ - Which word is a proper adjective in this sentence?
Correct Answer: American
Explanation: The word ‘American’ modifies the noun ‘boy’ and it starts with a capital letter. So, it’s a proper adjective which derived from a proper noun ‘America’.
2. Fill in the blank using an appropriate type of adjective: ………….. people do not like the concept of free thinking.
Correct Answer: Conservative
Explanation: The whole sentence described a feature of the people who are conservative.
3. Fill in the blank using an appropriate type of adjective: Lilly is an exceptionally ……… girl.
Correct Answer: Clever
Explanation: The blank demands a descriptive adjective. Choice (a) is also a descriptive adjective but the adverb before it makes it redundant.
4. She is very beautiful but lazy. - Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: Beautiful
Explanation: Choice (c) modifies the pronoun ‘she’.
5. Fill in the blank using an appropriate type of adjective: The rich are not always ……….
Correct Answer: Happy
Explanation: Choices (a) and (c) are adjectives and other choices are nouns. Choice (a) contradicts the sentence and makes no sense.
6. Billy drinks hot milk. - Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: Hot
Explanation: The word ‘hot’ modifies the noun ‘milk’.
7. Fill in the blank using an appropriate type of adjective: The boy wants a ………. sugar in his tea.
Correct Answer: Little
Explanation: The blank requires a quantitative/distributive adjective to complete the sentence. Only the option (d) is a distributive adjective.
8. I ate some rice. - Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: Some
Explanation: The word ‘some’ modifies the noun ‘rice’ by indicating an indefinite quantity of it.
9. He has lost all his wealth. - Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: His
Explanation: ‘His’ is a possessive adjective which modifies the noun ‘wealth’ by indicating its possession.
10. Four girls are in the common room. - Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: Four
Explanation: Only option (a) modifies the noun ‘girls’ by describing the number of it. So, ‘four’ is an adjective in this sentence.
11. Fill in the blank using an appropriate type of adjective: ‘The first boy has stood third ……….. time.’
Correct Answer: This
Explanation: The blank requires a demonstrative adjective; not a quantitative adjective.
12. Not a single boy is in the classroom. - Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: The
Explanation: All the articles are adjectives.
13. Some boys are clever, not all. Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: Some
Explanation: ‘Some’ modifies the noun ‘boys’. It’s an indefinite adjective.
14. Fill in the blank using an appropriate type of adjective: Are there any ………… trees in the garden?
Correct Answer: Lemon
Explanation: Only ‘lemon’ before the word ‘trees’ creates a sense in the sentence.
15. There are enough spoons on the table. - Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: Enough
Explanation: The word ‘enough’ modifies the noun ‘spoons’. ‘Enough’ is an indefinite adjective.
16. Fill in the blank using an appropriate type of adjective: This boy is ……… than that boy.
Correct Answer: Stronger
Explanation: the blank requires a comparative degree of adjective because the comparison is between two people.
17. These mangoes are sweet and those mangoes are sour. - Which words are the demonstrative adjectives in this sentence?
Correct Answer: These, those
Explanation: Demonstrative adjectives modify the noun by indicating. ‘These’ and ‘those’ indicate two types of mangoes.
18. PM expects every parliament member to do his/her duty. - Which word is a possessive adjective in this sentence?
Correct Answer: His/her
Explanation: ‘Every’ is an indefinite adjective; ‘parliament’ is a descriptive/qualitative adjective. ‘His/her’ is the possessive adjective that modifies the noun ‘duty’.
19. You may take either side. - Which word is an adjective in this sentence?
Correct Answer: Either
Explanation: ‘Either’ is an indefinite adjective that modifies the noun ‘side’ in this sentence.
20. I have _____ sugar in my coffee.
Correct Answer: Enough
Explanation: The blank requires a quantitative adjective before the uncountable noun - ‘sugar’.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.