Adverb Exercise & Practice with Explanation

1. He took the decision ____ thoughtfully.
Correct Answer: very
Explanation: Here the word ‘very’ is an adverb of degree which modifies another adverb ‘thoughtfully’.
2. She feels ____ scared.
Correct Answer: b & c
Explanation: Both these words, ‘so’ and ‘extremely’ are adverbs of degree which modifies the adjective ‘scared’.
3. ____, I will visit that place someday.
Correct Answer: Hopefully
Explanation: Here ‘hopefully’ works as an adverb of frequency which modifies the whole sentence.
4. You handled the situation ____.
Correct Answer: barely
Explanation: Here the word ‘barely’ is an adverb of manner and it is the only viable of the four options as it modifies the verb ‘handled’ in the sentence.
5. Which one will be incorrect?
Correct Answer: quiet
Explanation: All three words are the adverbs of degree and can be used to modify the adjective ‘expensive’.
6. He studied ____ to score a good result in the exams.
Correct Answer: regularly
Explanation: The word ‘regularly’ is an adverb of frequency and it modifies the verb ‘studied’.
7. He did the job ____.
Correct Answer: sincerely
Explanation: The word ‘sincerely’ is an adverb of manner and it modifies the verb ‘did’.
8. ____, I don’t remember her address.
Correct Answer: Unfortunately
Explanation: Here the word ‘unfortunately’ is an adverb of manner and it modifies the whole sentence as an adverb.
9. The decision was taken ____ which is not good.
Correct Answer: rashly
Explanation: The word ‘rashly’ is used as an adverb of manner which is modifying the verb ‘taken’ whereas ‘wisely’ could also be used as an adverb here. But it would not fit in as its meaning would not agree with the next phrase.
10. ____, we know what it is like to lose a winning match.
Correct Answer: Sadly
Explanation: The word ‘Sadly’ is used as an adverb of manner here and it is modifying the whole sentence.
11. I have not seen you ____.
Correct Answer: lately
Explanation: The word ‘lately’ is used as an adverb of time here and it modifies the verb ‘seen’.
12. He looked for you ____.
Correct Answer: everywhere
Explanation: The word ‘everywhere’ is an adverb of place which is modifying the verb ‘looked’.
13. She ____ bought a gorgeous dress.
Correct Answer: recently
Explanation: The word ‘recently’ is an adverb of time and it modifies the verb ‘bought’.
14. She was ____ to be found.
Correct Answer: nowhere
Explanation: Here the word ‘nowhere’ is an adverb of place which modifies the verb ‘was’.
15. He ____ misses a chance like this.
Correct Answer: rarely
Explanation: The word ‘rarely’ is an adverb of frequency and it modifies the verb ‘misses’.
16. His brother died suddenly while they were on a trip. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: suddenly
Explanation: The word ‘suddenly’ is an adverb of time which provided information about when the action took place.
17. The police are looking for him everywhere. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: everywhere
Explanation: The word ‘everywhere’ is an adverb of place which indicates the place of the action.
18. She was barely talking when they found her. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: barely
Explanation: The word ‘barley’ is an adverb of manner which indicates the way that the action was occurring.
19. I never faced something like this in my life. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: never
Explanation: The word ‘never’ is an adverb of frequency which provides information about the frequency of the action.
20. I think you have done enough. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: enough
Explanation: The word ‘enough’ is an adverb of degree which clarifies the level of the action.
21. I will always love you. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: always
Explanation: The word ‘always’ is an adverb of frequency which indicates the frequency of action.
22. Clearly, you have made a mistake. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: Clearly
Explanation: The word ‘clearly’ is an adverb of degree which indicates the level of the action.
23. He had an accident as he was driving carelessly. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: carelessly
Explanation: The word ‘carelessly’ is an adverb of manner which indicates the way in which the action was conducted.
24. She looked above to check if it would rain. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: above
Explanation: The word ‘above’ is an adverb of place which indicates the place of the action.
25. The package has just arrived. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: just
Explanation: The word ‘just’ is an adverb of time which refers to the occurring time of the action.
26. We were together during the summer. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: during
Explanation: The word ‘during’ is an adverb of time which indicates when the action took place.
27. Are you coming out or not? - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: out
Explanation: The word ‘out’ is an adverb of place which indicates the location of the action.
28. To become an expert hunter, you have to learn to move slowly. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: slowly
Explanation: The word ‘slowly’ is an adverb of manner which indicates the way in which the action is conveyed.
29. Is she coming with us too? Which one is adverb?
Correct Answer: too
Explanation: The word ‘too’ is an adverb of degree which indicates the level of the action.
30. You cannot always get what you want in life. - Which word is an adverb in the sentence?
Correct Answer: always
Explanation: The word ‘always’ is an adverb of frequency which indicates the frequency of the action.
31. ‘The French’ refers to_______.
Correct Answer: The French people
Explanation: Generally no article is used before the name of language; to mean nationality, the is used.
Try Again
About us  | Privacy Policy | Terms
© 2018 learnenglish.net All Rights Reserved.